Har du problem med att WordPress kan inte skicka e-post? – Kort och gott är svaret dels ofta att man behöver sätta upp ett plugin för SMTP, men även att man konfigurerar högsta möjliga kvalitet på utskicken från webbhotellet så att mailen inte sorteras bort som spam.
Att mail från WordPress inte kommer fram till din inkorg beror ofta på att WordPress rent tekniskt inte konfigurerats för att kunna skicka e-post på ett korrekt sätt. Det kan exempelvis handla om avsaknaden av eller felaktigt konfigurerat SMTP-plugin, men det kan också vara så att WordPress faktiskt skickar iväg e-post som sedan fastnar i skräpfilter på vägen till din inkorg. Det kan då handla om bristande konfiguration av kvalitet på utskick med felaktiga eller saknade viktiga DNS-records såsom dkim, SPF och DMARC.
Läs mer och hör av dig till mig för korrekt konfiguration av utskick från WordPress, samt testning av mailkvaliteten.
Att sätta upp ett SMTP-plugin för WordPress
Även om WordPress på vissa webbhotell kan skicka mail direkt utan någon konfiguration alls, då via PHP mail, så vill jag rekommendera att man använder ett SMTP-plugin för utskick från WordPress. Dels för mer pålitliga leveranser, men också för bättre konfigurationsmöjligheter av utskick med högsta mailkvalitet.
Om du har e-posten på det webbhotell där din WordPress-sida finns så är det mycket enkelt att lösa. Precis som när du lägger in kontouppgifter för e-post i en mailklient i din mobil eller dator, så gör du motsvarande för aktuell e-postadress i det SMTP-plugin för WordPress som du väljer.
Om e-posten för din domän finns hos en extern leverantör såsom Outlook eller Gmail, så kan man ansluta till den tjänsten från WordPress-pluginet, om det tillåts. Min erfarenhet är dock att det oftast är ännu smidigare att hoppa över det steget och utesluta en möjlig framtida felkälla med misslyckade anslutningar. Istället kan du lägga upp en separat e-post direkt på ditt webbhotell som endast används för utskick, såsom noreply@dindomän.se.
Notera att du alltid även bör ha en korrekt konfiguration av DNS, där avsändaren (t.ex. ditt webbhotell) är tillåten i SPF, korrekt uppsatt domain key, samt vid större utskick att en DMARC-policy finns. Läs mer om hur du uppnår högsta kvalitet på utskick från WordPress.
Vilket SMTP-plugin för WordPress ska man välja?
Det finns flertalet välkända plugins för att skicka e-post via SMTP från WordPress. Jag har länge använt WP Mail SMTP by WPForms, vilket har över 3 miljoner användare och betyg 5 av 5. Mina erfarenheter är bara positiva och det finns även en PRO-version med lite extra funktionalitet såsom backup-anslutning och mail-loggning.
Det finns även andra populära alternativ med hundratusentals användare och höga betyg, såsom Post SMTP, Fluent SMTP och slutligen Easy WP SMTP.
Att skicka e-post med bästa mailkvaliteten
I kampen mot spam har snaran för att kunna skicka e-post dragits åt lite i taget under flera års tid. Detta kräver en högre grad av teknisk konfiguration än vad som tidigare krävts.
Om du har installerat ett SMTP-plugin och mailen kommer fram till din e-post, så ska du inte ropa hej än! Om du vill att alla möjliga kunder, med alla möjliga e-postleverantörer, ska kunna få just dina utskick från WordPress såsom orderbekräftelser eller formulärssvar och att de inte ska hamna i skräpkorgen, så behöver du säkerställa att utskick görs med bästa möjliga mailkvalitet.
För att mottagande servrar ska kunna avgöra om just dina utskick är legitima och korrekta, så används dels AI-filter som sorterar bort spam, men du som avsändare behöver även autentisera dina utskick på ett korrekt sätt via olika DNS-poster.
Viktigt att få till rätt records i DNS
Tillåtna serverar som får göra utskick från din domän ska vara listade i ett så kallat SPF-record i dina DNS-inställningar. Dessutom bör du ha lagt upp en så kallad DKIM (domain key) för varje möjlig tjänst som får skicka e-post från din domän (t.ex. webbhotellet, outlook och leverantör av nyhetsbrev). Detta så att en mottagare kan verifiera att avsändaren är korrekt. Slutligen behövs för större utskick en 5000 mail på en dag, numera även ett DMARC-record i DNS, vilket är en policy för krav på inkommande mail.
Läs mer om hur du uppnår högsta möjliga mailkvalitet på dina utskick från WordPress, eller kontakta mig för hjälp med korrekt konfiguration av utskick.
Slutligen, glöm inte att testa mailkvaliteten
Hur vet man då att utskick från WordPress är korrekt konfigurerat med bästa mailkvaliteten? Jag använder ett verktyg som heter Mail-tester.com, där man får en detaljerad rapport på vad som är bra eller dåligt. Personligen är jag inte nöjd för än högsta möjliga betyg uppnåtts, dvs betyg 10 av 10.
Vanliga frågor
Varför kan WordPress inte skicka mail?
För att WordPress ska kunna skicka mail behöver du vanligen installera ett SMTP-plugin, vilket gör att WordPress kan ansluta till önskad mail-server för utskick av e-post. Men i sin tur får man inte glömma mailkvaliteten, då din domän behöver har korrekt konfigurerade DNS-poster för utskick. Det handlar då om SPF, DKIM och eventuellt DMARC. Hör av dig om du vill ha hjälp att få en korrekt konfiguration för utskick från WordPress.
Vilket är det bästa SMTP-pluginet för WordPress?
Det finns en rad olika SMTP-plugins för WordPress, med i många fall hundratusentals användare och höga betyg. Personligen använder jag WP Mail SMTP by WPForms vilket är det mest populära SMTP-pluginet till WordPress med över 3 miljoner användare och högsta betyg. Kontakta mig gärna om du har frågor eller vill ha hjälp.