Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Behöver ditt företag hjälp med design och utveckling av en ny WooCommerce e-handel för WordPress? Eller har du en befintlig webbplats med WooCommerce som du behöver hjälp med? Jag är en erfaren webbdesigner som arbetat med WooCommerce sedan 2016 och med WordPress sedan 2007.

Fördelar med WooCommerce

WooCommerce är ett mycket populärt plugin för WordPress med i skrivande stund 3,6 miljoner installationer och en stor andel av världsmarknaden för e-handel.

Med så mycket användare finns i sin tur väldigt mycket dokumentation, färdiga plugins och teman (färdiga designmallar). Exempel på värdefulla plugins till WooCommerce kan vara betallösningar, fraktlösningar, synkning med affärssystem och mycket mer. Detta håller i sin tur nere utvecklingskostnaden där allt du behöver i programkod i de allra flesta fall redan finns klart.

De allra flesta med grundläggande datakunskaper och lite vilja, kan sätta upp en e-handel med WooCommerce helt själv. Men för att få till finliret med rätt konfiguration, högre konverteringsgrad, grundläggande SEO, bra säkerhet, optimeringar m.m. så kan man behöva anlita en WooCommerce Expert. Det är bara att höra av er till mig om ni vill ha hjälp med WooCommerce och WordPress.

Att WooCommerce är så populärt bland små och medelstora företag har inte minst att göra med att det handlar om open source, där du gratis får tillgång till en färdig lösning för att börja sälja på nätet. Det du behöver är en domän och ett webbhotell som du själv väljer. Jag har jobbat med de flesta vanliga svenska webbhotellen och kan hjälpa er med att byta till eller välja ett lämpligt webbhotell om så önskas. Du och ditt företag äger sedan er egen webbplats och blir inte knutna till en viss leverantör.

Att WooCommerce bygger på WordPress ger nästa stora möjligheter och en plattform där du kan börja enkelt och som ditt företag sedan kan växa med. Många plugins är gratis, men ofta finns även PRO-versioner för mer funktionalitet som normalt kostar mindre summor i licenskostnad.

Om WooCommerce

Om WooCommerce

WooCommerce är ett open source plugin till WordPress och en av de största e-handelsplattformarna i världen. I skrivande stund drivs enligt WooCommerce.com 31% av de 1 miljon största e-handelsplatserna i världen av WooCommerce.

Få snygg design till WooCommerce med ett färdigt tema

Enligt min erfarenhet så fungerar det allra bäst att köpa in och utgå från ett färdigt tema till WordPress när det gäller just e-handel med WooCommerce. Detta eftersom de olika vyerna kan vara komplexa och kostsamma att koda själv, men även att WooCommerce hela tiden utvecklas och med ett färdigt tema så släpps det uppdateringar som kan hantera ny funktionalitet efter uppdateringar.

Även om man köper in ett färdigt tema, så kan det normalt till hög grad anpassas efter önskemål. Om man utgår från ett färdigt tema med höga betyg och ett stort antal användare, så är sannolikheten stor att temat kommer underhållas i flera år framöver.

Ett färdigt tema brukar kosta mellan 40 och 80 USD, då vanligen med 6 månaders support och uppdateringar inkluderat. Licensen kan sedan betalas löpande så att den automatiskt förnyas varje halvår.

Alternativt kan man istället betala en gång och direkt säga upp prenumerationen, för att sedan endast förnya den endast vid upptäckta säkerhetsluckor, eller när det krävs för ny funktionalitet i WooCommerce. Risken är dock att man missar viktiga säkerhetspatchar, även om ett i övrigt väl genomfört säkerhetsarbete sannolikt håller hackare borta ändå.

Betallösningar till WooCommerce

När det gäller e-handel med WooCommerce, så är min erfarenhet att betallösningar med egen integrerad ”checkout” kan ge högre konverteringsgrad. De fungerar så att de delvis ersätter innehållet i ordinarie kassan i WooCommerce med en väl beprövad variant som kunden känner igen från andra e-butiker.

Egen integrerad kassasida

Några exempel på betallösningar till WooCommerce på den svenska marknaden med egen integrerad kassasida, är t.ex. Klarna Checkout, Payson Checkout och Qliro Checkout.

Här får man dels en smidig identifiering av kunden, med ev. sparad leveransadress från köp på helt andra e-butiker, samt kassaleverantörens utbud av flera olika betalningsalternativ såsom Visa, Mastercard, Swish, faktura eller delbetalning. Vid fakturabetalning sköter ju då även betalleverantören normalt kontroll av kreditvärdigheten på kunden.

Lägg där till att en igenkänningsfaktor för kunden med ev. ökat tillit, samt det faktum att betalleverantören har testat kassan för maximal konverteringsgrad.

Olika betallösningar tar olika avgift. Vanligt är en kombination av en fast avgift på några få kronor per köp + en procentuell avgift av ordersumman. Samtidigt som avgiften varierar, så är ju också konverteringsgraden olika hög för olika betalleverantörer.

Jag har jobbat mycket med Klarna Checkout och har mycket positiva erfarenheter där ifrån. Klarna Checkout är ett mycket populärt och välbeprövat val för de som startar ny e-handel med WooCommerce.

Betalmetod i WooCommerce ordinarie kassa

Det finns dock även flertalet betallösningar där du kan behålla WooCommerce ordinarie kassa. Det kan vara användbart om du vill ha flera betalningsleverantörer, eller om du vill ha med egna betalningsalternativ utan mellanhand, såsom att kunden ska kunna välja mellan att få en faktura direkt av dig eller att betala i förskott via bankgiro.

Frakt i WooCommerce

Det finns lite olika alternativ för hur man kan jobba med fraktkostnader i WooCommerce. Många e-handlare väljer ett fast pris för frakten och sedan fraktfritt över en viss ordersumma.

En låg och fast fraktkostnad är ofta attraktivt för privatpersoner. Du som e-handlare kommer sannolikt i medeltal gå lite back på frakten, men vinner sannolikt istället på att ökad försäljning och högre kundnöjdhet.

Ett tips är att redan från början ange förpackningsmått och vikt per produkt. Detta kan underlätta i framtiden den dagen då du vill synka mot ett fraktsystem som räknar ut och bokar frakt.

Boka frakten manuellt

Det enklaste för att bara komma igång är att börja med en manuell hantering av frakt. Du skaffar dig då själv önskad fraktleverantör och bokar frakten manuellt för varje order.

Att boka frakten själv gör det enkelt om du vill byta eller testa olika fraktleverantörer.

Synka mot en mellanhand med ett fraktsystem

Vill du ha en automatiserad lösning för hantering av frakten, slippa förhandla om fraktavtal och samtidigt kunna använda olika fraktföretag beroende paket och adress? Då kan du välja en mellanhand med ett fraktsystem såsom Fraktjakt, Shiplink, Shipmondo, osv. Dessa tar en viss avgift, samtidigt som du slipper manuell hantering och förhandling om bättre fraktavtal.

De har normalt redan tecknat fraktavtal med vanliga fraktföretag i Sverige, även om du själv i vissa fall kan komplettera med egna fraktavtal. De har plugin till WooCommerce, så att en godkänd betald order automatiskt matchas mot det mest lämpliga fraktföretaget såsom Postnord, Schenker, UPS, DHL m.m.

Synka direkt mot ett fraktföretag

Om du tecknar ett eget fraktavtal med företag såsom Postnord, Schenker, UPS, DHL m.m. , så har de i vissa fall plugin som erbjuder synkning med WooCommerce. Ibland handlar det istället om API som kräver en ett tredjepartsplugin eller en egenutvecklad lösning. Du binder dig då till ett specifikt fraktföretag. Fördelen är att du slipper avgiften till mellanhanden, å andra sidan behöver du själv förhandla fram ett fördelaktigt fraktavtal.

Vanliga frågor

Är WooCommerce gratis?

WooCommerce är en e-handelsplattform för WordPress, baserad på öppen källkod. Att WooCommerce är en gratis e-handelsplattform har sannerligen bidragit till att WooCommerce är så populärt. Sedan har det stora antalet användare i sin tur lett till ett stort utbud av plugins med färdigutvecklade lösningar. Detta håller nere utvecklingskostnaden.

Kostnaden för att utveckla en webbplats med WooCommerce består normalt av att anlita någon som kan sätta upp en lämplig konfiguration med WooCommerce och diverse plugins för betallösningar och fraktleverantörer, men även att få till en snygg och användarvänlig design som attraherar kunder. Att få till en välfungerande e-handel är ett jobb som inte ska underskattas.

Slutligen behöver du även byta till eller välja ett webbhotell, som i sin tur behöver ha snabba väl konfigurerade och säkra servrar.

Vilken betallösning är bäst för WooCommerce?

De flesta betallösningar finns tillgängliga för WooCommerce. Många gillar betalleverantörer som ersätter den befintliga WooCommerce kassan, såsom Klarna, Qliro eller Payson Checkout. Då med en väl beprövad variant av kassa med hög konverteringsgrad. Betalleverantören kan i sin tur erbjuda olika betalningsalternativ såsom kort, swish, faktura eller delfaktura.

Vilket tema är bäst till WooCommerce?

De flesta vanliga teman till WordPress stödjer WooCommerce. Sedan finns det en del som är speciellt inriktade på e-handel. Om man väljer ett tema som är inriktad på e-handel och som har höga användarbetyg av ett stort antal användare, så ökar sannolikheten att temat fortsätter att underhållas och att temat fungerar tillfredsställande.

Lämna en kommentar