Att byta PHP-version på webbhotellet må vara en enkel knapptryckning bort via kontrollpanelen, men det är inte alltid det går helt smärtfritt. Om ditt tema har några år på nacken, WordPress ej har underhållits ordentligt, eller om du använder plugins som ej längre uppdateras, kan uppdateringen resultera i allvarliga fel eller att hela din webbplats går ner.
Jag hjälper er att först testköra senaste versionen av PHP via en utvecklingsversion av er webbplats och sedan göra de anpassningar som krävs för att er WordPress-sida ska fortsätta fungera som tidigare.
Att uppdatera PHP-version är oftast en mindre åtgärd, men samtidigt som det är en trygghet att det görs under kontrollerade former. Hör av dig till mig, så pratar vi mer om uppdatering av PHP-version för WordPress.
Om PHP och WordPress
WordPress bygger på PHP, vilket är ett populärt skriptspråk på serversidan, speciellt lämpligt för webbutveckling. PHP som står för Hypertext Preprocessor, utvecklas hela tiden med nya funktioner, bättre prestanda och högre säkerhet. Även WordPress, plugins och färdiga teman, utvecklas ständigt där nyare versioner av PHP till slut blir ett krav för att de uppdaterade versionerna ska kunna fungera.
I takt med att äldre versioner av PHP når end of life, så avslutas supporten och säkerhetspatchar slutar att släppas. Av säkerhetsskäl bör man därför uppdatera PHP-versionen på webbhotellet återkommande. Ett annat skäl är även att hänga med i teknisk utveckling och som sagt kräver till slut uppdaterade versioner av WordPress och plugins att PHP uppdateras.
* PHP logo används enligt Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
Att anpassa WordPress för ny PHP-version
För att säkerställa att uppdateringen av PHP-versionen ska fungera smärtfritt, bör man på förhand testköra WordPress-sidan i en utvecklingsversion med den nya PHP-versionen. Om allt fungerar bra är det bara att uppdatera i produktionsmiljö. Men då och då går det inte bra, vilket kräver olika åtgärder. Hör av er till mig om ni behöver hjälp att anpassa WordPress för senaste versionen av PHP.
Så här säkerställer jag att din WordPress-sida fungerar med senaste versionen av PHP:
- Uppdatera WordPress, plugins och tema till senaste version
Om WordPress, plugins och tema är uppdaterat till senaste version, så är sannolikheten stor att webbplatsen kommer fungera med senaste versionen av PHP. Av säkerhetsskäl men också för att kunna hänga med i teknisk utveckling, bör man ha en plan för hur WordPress, plugins och tema ska hållas uppdaterat regelbundet och säkert. Jag erbjuder serviceavtal för WordPress, om ni vill ha hjälp med detta. - Testa nya PHP-versionen på en utvecklingsversion av er webbplats
På många webbhotell kan du på ett smidigt sätt duplicera din webbplats till en subdomän eller annan domän. Då i kombination med att kunna köra olika PHP-versioner för olika webbplatser på ditt webbhotellskonto. På så sätt kan du provköra och testa din webbplats med senaste PHP-versionen under kontrollerade former. - Felsökning
Om det visar sig att WordPress-sidan inte fungerar med senaste PHP-versionen är det dags att felsöka. Här behöver man utesluta om det är temat, enskilda plugins eller något annat som är problemet.
Oavsett om felet visar sig genom varningsmeddelanden, eller att WordPress-sidan ger ”500 internal server error” och inte snurrar igång alls, så är tillvägagångssättet det samma . Jag brukar först stänga av alla plugins manuellt via FTP. Hjälper inte det, får man testa med ett standardtema. Ofta resulterar någon av dessa åtgärder i att man nu kan logga in i WordPress. Nu slår man på ett plugin i taget för att på så sätt ringa in felet. - Anpassningar
När man ringat in felet är det dags för åtgärder. Om felet beror på ett gammalt plugin som inte längre är kompatibel senaste PHP-versionen (I skrivande stund är det PHP 8.3.3.), så kan pluginet behöva bytas ut till ett annat nyare med motsvarande funktionalitet. Att använda gamla ouppdaterade plugins är ändå inte rekommenderat av säkerhetsskäl.
Om problemet är temat i sig som är övergivet utan tillgängliga uppdateringar, så kan det finnas manuella lösningar med kodsnuttar eller liknande. Men det i sig är lite av en nödlösning. Ett gammal ej underhållet temat kan vara en säkerhetsrisk och dessutom inget som kommer hålla i längden. Här kan man säga att din nuvarande design nått slutet av sin livslängd och det är dags för ny design och upplägg med ett nytt tema. - Uppdatera produktionsmiljön
När allt är provkört och testat är det dags att göra samma uppdatering i produktionsmiljön. Här behöver man återigen se över att allt verkar normalt, men även att kontaktformulär testas och att man säkerställer att mail kan skickas ut som de ska.
Uppnå högre säkerhet och driftsäkerhet, genom regebundet underhåll av WordPress
Genom att säkerställa att det finns en plan för att hålla WordPress, plugins och tema uppdaterat, så kommer din WordPress-sida vara säkrare och mer välfungerande. Detta gör också att framtida uppdateringar av PHP troligen kan genomföras utan problem.
Jag erbjuder serviceavtal för regelbunden uppdatering av WordPress och plugins. I det paketet ingår även regelbunden uppdatering av PHP, samt återkommande översyn av säkerheten för din WordPress-sida.
Vanliga Frågor
Hur ofta behöver man uppdatera PHP-version med WordPress?
Först och främst bör PHP hållas uppdaterat av säkerhetsskäl, då gamla PHP-versioner som når end of life ej längre får säkerhetspatchar eller support. Sedan utvecklas WordPress, plugins och teman ständigt och nyare versioner kräver till slut nyare versioner av PHP. Om du som rutin uppdaterar PHP någon gång per år så har du sannolikt en aktuell version. Läs mer om uppdatering av PHP-version för WordPress.
Fungerar WordPress med PHP 7 ?
PHP 7 nådde end of life 28 nov 2022, vilket gör att säkerhetspatchar ej släpps och support ej längre ges. Även om WordPress och de flesta plugins i skrivande stund (2024) fortfarande fungerar med PHP 7, så börjar en del plugins kräva minst PHP 8. Av säkerhetsskäl och för att din webbsida ska kunna hållas uppdaterad så är det hög tid att uppdatera och anpassa din webbplats till senaste version av PHP.
Varför får jag ”500 internal server error” med PHP 8 och WordPress ?
Först och främst behöver du se till att WordPress, plugins och tema har senaste version. Fungerar det fortfarande inte, så bygger troligen din WordPress-sida på ett eller flera gamla ej längre underhållna plugins, eller ett äldre övergivet tema. Om plugins eller tema ej har uppdateringar som är kompatibla med PHP 8, kan de behöva bytas ut. Här av din för hjälp med WordPress.