Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

En optimerad WordPress-sida som laddar snabbare gör att besökare stannar kvar på er webbplats, vilket i sin tur kan innebära fler konverteringar och att ditt företag kan tjäna mer pengar. För WordPress finns en rad olika plugins och anpassningar att få WordPress att ladda snabbare. Detta behöver i sin tur testas, konfigureras och implementeras på er webbplats med era plugins och ert tema.

Vill du ha hjälp att optimera en WordPress-sida? – Jag är en erfaren Webbdesigner som arbetat med WordPress i olika projekt sedan 2007. Jag har lång erfarenhet av att utföra optimeringar av WordPress-sidor. Kontakta mig som pratar vi mer om hur vi kan få er WordPress-sida att ladda snabbare.

Varje sekund kortare laddningstid innebär att fler besökare stannar kvar, vilket kan ge fler konverteringar

Det finns flera studier, exempelvis på Pingdom och Google Think, som visar att varje sekund längre det tar att ladda en webbsida, innebär fler och fler förlorade besökare. Detta innebär att varje sekund man kan korta laddningstiden för ditt företags WordPress-sida kan innebära att flera besökare stannar kvar och ni kan få fler potentiella konverteringar.

Men riktigt så enkelt är det inte, då en bra användarupplevelse kan komma i kläm i jakten kort laddningstid. En bra användarupplevelse leder i sin tur till konverteringar och besökare som inte lämnar. Det gäller alltså att hitta en balans med så god optimering som möjligt men samtidigt en bibehållen bra användarupplevelse.

Vad menas med studsar?

Med studsar menas andelen besökare som öppnar er webbsida och sedan lämnar webbsidan helt. Studsarna sker antingen av prestandaskäl, nämligen att webbsidan inte laddar tillräckligt fort eller pga. att besökaren inte är intresserad av innehållet.

Tabell över laddtid och studsar

Laddningstid (s)Andel studsar (%)
17
26
311
424
538
646
753
859
961
1065
1162
1267
1369
1466
1569
1673
Källa: Does Page Load Time Really Affect Bounce Rate?


Inom hur många sekunder bör en WordPress-sida ladda?

Även om 2 sekunder skulle kunna ses som ett mål för minimering av studsar, så får vi inte glömma användarupplevelsen. Det handlar ju även om att fånga besökarens intresse och behålla rätt besökare kvar på webbsidan. Att endast ta laddningstid i beaktning på bekostnad av en sämre användarupplevelse, skulle kunna vara att du väljer bort bilder eller video som kunde varit till nytta för användare och som skulle fångat deras intresse bättre.

Behöver din WordPress-sida använda video eller bilder i fullskärm för att ge en bra bild av ert företag eller er produkt, så fortsätt för all del att med detta. Men glöm inte att bilder och video ska servas optimerade samt att olika bilder automatiskt kan servas för olika storlekar av skärmar med rätt konfiguration och upplägg i ditt tema.

Så utför jag optimering av WordPress-sidor

Det finns egentligen inget facit på hur en WordPress-sida bäst optimeras, utan det kan skilja från fall till fall beroende på hur temat är uppbyggt och vilka plugins som används. Jag använder ofta LiteSpeed Cache och några andra lämpliga plugins för att få till en bra optimering. Nedan följer några typiska steg och delmoment för optimeringen.

Servercache

Servercache kan innebär att de olika undersidorna på förhand får en genererad mer eller mindre statisk kopia. Genom att på förhand cacha t.ex. anrop till databasen, så kan aktuell sida servas mycket snabbare.

Om servercache saknas innebär det att webbservern när du besöker en webbsida i realtid, behöver bearbeta PHP-kod och göra anrop och vänta på svar från databasen, vilket tar betydligt längre tid.

Minifiering och kombinering av javascript och css

Olika plugins, tema och WordPress använder i sig en rad olika filer med javascript och css-kod som ofta laddas var och en för sig. I vissa fall är CSS-koden inte kompilerad och innehåller då onödiga radbrytningar, kommentarer och annat som tar mer minne att ladda. Genom att kombinera all CSS-kod och alla javascript i endast två minifierade filer, minskar du antalet anrop och minnesåtgång kraftigt.

Denna metod kräver dock vanligen mycket felsökning och testning, då den kombinerade och minifierade koden ibland ger oönskade resultat.

Uteslut CSS-kod som inte används

CSS-kod innehåller ju en massa olika stilar och regler för alla tänkbara element, men all kod behövs ju inte på alla sidor. Jag använder mig vanligen av Litespeed Cache för att generera unika nedskalade CSS-filer per undersida. Detta kräver ofta en del felsökning och testning, och tyvärr är det inte alltid genomförbart. Då beroende på hur ditt tema är uppbyggt och hur de plugins som används fungerar.

Ladda bara plugins där de behövs

Alla de olika plugins du använder till WordPress behövs ju knappast på alla undersidor. Ofta är plugins byggda så de körs och diverse skript och css laddas in, trots att pluginet inte används på aktuell webbsida. Detta slukar stora resurser i onödan och gör din WordPress-sida långsam att ladda in för besökaren.

Jag använder lösningar som gör att plugins kan stängas av på de undersidor där de inte behövs. Ofta ger detta en rejäl boost i betyg för prestandan på PageSpeed Insights.

Serva bilder i rätt storlek och format

När det gäller bilder, är det enligt min erfarenhet många som missuppfattar hur WordPress fungerar.

Johan Kraner Åsedahl

När det gäller bilder, är det enligt min erfarenhet många som missuppfattar hur WordPress fungerar och själva sitter och skalar om bilder till mindre storlekar och sparar ut i olika format, såsom webp. Sluta med det och läs vidare om hur det bör fungera istället!

Hur högupplöst bild du kan ladda upp i WordPress har snarare att göra med hur mycket lagringsutrymme och hur stor memory limit du har på ditt konto. Lämpligt kan vara om du laddar upp en bild som jpg i högsta kvalitet med en bredd eller höjd på t.ex. 3000 pixlar. Det kan dock likagärna vara 2000px eller 5000px, men kanske inte 10 000px för då börjar det gå åt väldigt mycket minne.

Fördefinierade bildstorlekar

En bra konfiguration av WordPress och ditt tema är snarare att man på förhand sätter upp lämpliga bildstorlekar i functions.php eller via något lämpligt plugin. Dessa bildstorlekar bör omfatta olika upplösningar från smartphone, ipad, laptop och upp till mer högupplösta skärmar. Det innebär att när du laddar upp en bild till WordPress så genereras den automatiskt i förbestämda storlekar.

Spara automatiskt om till lämpliga bildformat för webben

Det finns ett antal lämplig plugins kopplade till tjänster som för att spara om bilder i format som är mer lämpliga för webben, såsom webp. Detta gör automatiskt och rätt konfigurerat är detta inget du behöver tänka på.

Se till att ditt tema om möjligt använder srcset

När du nu har fördefinierade bildstorlekar som automatiskt sparas om i rätt format, så behöver även ditt tema och din page builder, använda bilderna med ett så kallat srcset. Det fungerar så att en bild servas med flera olika storlekar och i sin tur så väljer klientens webbläsare vilken bild som ska laddas utifrån aktuell upplösning på skärmen. Detta gör helt automatiskt att en smartphone får en liten bildstorlek och t.ex. desktop för en mer högupplöst variant.

Elementor och srcset

Om du använder Elementor, så saknas i skrivande stund stöd för srcset. Där får man istället manuellt sätta upp en bild för, mobil, tablet och desktop. Rresultatet blir någorlunda likvärdigt srcset, nämligen att en mer optimal storlek levereras till rätt skärmstorlek. Skillnaden är alltså främst att du manuellt måste välja bildstorlek för de olika skärmstorlekarna, vilket kan vara tidskrävande och lätt att man missar.

Hur er ranking i Google påverkas av bättre prestanda och lägre laddtider

Det finns mycket som pekar på att laddtider tidigare har varit, men eventuellt fortfarande är, en faktor för Googles ranking både för desktop och mobil sedan några år tillbaka. I ett gammalt uttalande från år 2018, tillkännagav Google att ”page speed” tidigare varit en faktor för desktop och att det nu även skulle gälla sökningar för mobila enheter.

I skrivande stund (år 2024) kan man avläsa i Googles dokument ”helpfull content”, att de som grund till sin ranking prioriterar relevant och pålitligt innehåll som är skapat för att gagna människor och inte sökmotorer. Man nämner inget om laddtider eller optimeringar, men det finns en länk till mer specifik information i dokumentet ”Understanding page experience in Google Search results” där man tar upp begreppet ”page experience”, dvs sidupplevelse.

Dokumentet behandlar en rad olika aspekter såsom att innehåll ska presenteras på ett säkert sätt och visas på ett bra sätt för mobila enheter när de används för att visa webbsidan, samt hur lätt navigationen är att använda osv. Man refererar även till Chrome Lighthouse som mäter prestanda, tillgänglighet, lämpliga metoder och SEO.

Min slutsats om prestandans påverkan för Googles ranking

Min slutsats är att man inte kan veta säkert om laddningstiden i sig påverkar Google eller andra sökmotorers ranking, men man kan tänka sig att hur väl optimerad och hur snabbt en webbsida laddar, kan vara en del av en bra sidupplevelse, vilket i sin tur sannolikt påverkar rankingen. Laddningstiden bör då i sig kanske inte kortas ned på bekostnad av en sämre total sidupplevelse som tidigare nämnts.

Vill du veta mer om hur din WordPress-sida kan optimeras, är du välkommen att kontakta mig.

Lämna en kommentar